BALCANI SI ALBANIA

IERUSALIMUL DIN BALCANI SI ALBANIA
1-6 IUNIE 2020

 

Ziua 1, 1 IUNIE 2020 (478 km.)
Întâlnire la ora 5.30 în spatele Catedralei Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir din Craiova. Plecare din Craiova la ora 6.00 pe ruta Calafat- Vidin- Zajecar- Nis- Kumanovo – Skopje. Orașul Skopje- capitala Macedoniei, a fost populat încă din anii 4000 î.H., dovadă fiind rămășitele unei așezări din neolitic descoperite pe teritoriul actualei localități. Orasul este situat pe cursul superior al râului Vardar. Denumirea „Scupi” are semnificația de colibă, bordei, obor.
Cazare și cină Skopje Duvet Center Hotel 4 *.

Ziua 2, 2 IUNIE 2020 (172 km.)
Mic dejun. Tur pietonal în capitala Macedoniei: Catedrala Sfântul Clement (cea mai mare biserică ortodoxă din Macedonia, construcția catedralei a început în anul 1972) – Fortăreaţa Kale (sec. 4 Î.Hr. – cea mai veche aşezare datând din Epoca Bronzului. Fortificaţiile datează din timpul împăratului Justinian I) – Moscheea Mustafa Pasha (ridicată în anul 1492, privire exterioară) – Biserica Sveti Spas (sec XVII-XVIII) – trecere prin Vechiul Bazar – Daut Pashin Amam (sec. XV – vechea baie publică, vedere exterioară) – Podul de Piatră (sec. VI, simbolul oraşului Skopje) – Memorialul Maica Tereza (născută în 1910 în Skopje, călugăriță catolică de origine albaneză care a fondat ordinul Misionarii Carității în Kolkata (Calcutta), India în 1950. A primit Premiul Nobel pentru Pace în anul 1979. A fost beatificată de Biserica Catolică în 19 octombrie 2003). Timp liber pentru cumpărături în Bazar. Se va concorda ora de plecare împreună cu grupul. Plecare spre Ohrid. Cazare și cină Ohrid Hotel Izgrev Spa & Aqua park 5*.

Ziua 3, 3 IUNIE 2020
Mic dejun. Ohrid (supranumit “Ierusalimul din Balcani”, are 365 biserici, câte una pentru fiecare zi a anului) – tur pietonal: Biserica Sfânta Sofia (unul dintre cele mai importante monumente ale Macedoniei, deoarece adăpostește elemente de arhitectură din Epoca Mijlocie. Biserica a fost construită în timpul Primului Imperiu Bulgar, inițial ca biserică sinodală a Bisericii Ortodoxe Bulgare, apoi ca Arhiepiscopie a Ohridului. În timpul ocupației otomane a fost transformată în moschee. Interiorul bisericii pastrează fresce din sec. XI. Biserica Sfânta Sofia apare pe bancnota de 1000 dinari), Teatrul Antic (sec II Î.Hr., este singurul din țară care datează din perioada Elenistică. În timpul romanilor se organizau aici lupte cu gladiatori și execuții ale creștinilor. De aceea după Imperiul Roman a fost abandonat și acoperit de către localnici și accidental descoperit în anii ’80. Acum au loc evenimente culturale, cum ar fi spectacole ale Baletului Balșoi sau concerte, cum ar fi concertul lui Jose Carreras), Mănăstirea Bogorodica Prilevlepta (datează din anul 1295, are o pictură excepţională), Fortăreaţa Samuel (sec.X, ridicată pe ruinele unei cetăţi din sec. III Î.Hr.), Biserica Sfântul Clement şi Sfântul Pantelimon (reconstruită în 2002 pe ruinele bisericii din sec. IV şi IX , adăposteşte moaştele Sfântului Clement, ucenic al Sfinților Chiril și Metodie) şi site-ul arheologic Plaosnik (ruine ale unei basilici vechi din sec. V, mozaicuri, etc), Biserica Sfântul Ioan Kaneo (are hramul Sfântului Ev.Ioan, biserica este așezată pe o stâncă deasupra Lacului Ohrid. Datează din sec. XIII), Copacul Sfântului Clement. Timp liber. Cazare și cină Ohrid Hotel Izgrev Spa & Aqua park 5*.

Ziua 4, 4 IUNIE 2020 (196 km.)
Mic dejun. Plecare către Albania pe ruta Sf Naum- Pogradec- Corcea-Moscopole ( Mascapole- în secolul XVII, era cel mai mare oraş din Balcani, centru comercial şi cultural al aromânilor. La Moscopole a apărut şi prima tipografie din Balcani. În prezent, mai este doar un sat din sud-estul Albaniei cu 1.058 locuitori, în 2011, după ce în 2005 au fost 2.218 persoane. Aromânii i-au spus şi îi mai spun Moscopole, grecii – Moscopolis sau Moschopolis, macedonenii – Moskopole, sârbii – Moskopolje, în timp ce albanezii spun Voskopojë. Moscopole este situat la o altitudine de 1.160 metri. Conform istoricului german Johann Thunmann, care a
vizitat Moscopole şi a scris o istorie a aromânilor în 1774, toţi locuitorii oraşului vorbeau limba aromână. Mulţi însă cunoşteau şi limba greacă, a bisericii, care era folosită pentru scrierea contractelor. Moscopole avea 12.000 de case din piatră, mai multe manufacturi, 70 de biserici, bănci, o tipografie şi chiar o universitate, Hellênikon Frôntistêrion, fondată în 1744. ) Întoarcere la Ohrid. Cazare și cină Ohrid Hotel Izgrev Spa & Aqua park 5*.

Ziua 5, 5 IUNIE 2020 (65 km.)
Mic dejun. Vizitarea Mănăstirii Sfântul Naum (Sfântul Naum a construit această mănăstire spre sfârșitul vieții sale, în anul 910, închinată Sf. Arhanghel Mihail, aici a fost și îngropat. Mai târziu, nu se cunoaște motivul, a fost demolată și reconstruită în anul 1631). Se poate face croazieră cu vaporașul până la Mănăstirea Sf Naum.
Cazare și cină Ohrid Hotel Izgrev Spa & Aqua park 5*.

Ziua 6, 6 IUNIE 2020 (478 km.)
Mic dejun. Se vizitează Mănăstirea Sf Ioan Bigorschi (se află în inima Parcului Național Mavrovo din vestul Macedoniei de Nord. A fost întemeiată în anul 1020 de Ivan I Debranin și reconstruită în anul 1743 de călugărul Ilarion ). Întoarcere către casă pe ruta Skoplie- Vidin- Craiova.
Ajungem în Craiova în funcție de formalitățile vamale și de trafic.

Preț: 345 € (cameră dublă/triplă)
Supliment cameră single: 130 €

Servicii incluse:
-transport cu autocar clasificat;
-demipensiune;
-cazare 1 noapte Skopje Duvet Center Hotel 4 *, 4 nopți Ohrid Hotel Izgrev Spa & Aqua park 5*
Servicii neincluse:
-intrări la obiective (aprox. 16 €);
-croazieră lac Ohrid;
-asigurare de calătorie;
-orice nu este inclus în program;

BINE DE ȘTIUT
• Autorităţile vamale îşi rezervă dreptul de a refuza intrarea pe teritoriul statului a oricărei persoane care nu prezintă suficientă încredere chiar dacă aceasta a obţinut acordul pentru obţinerea vizei turistice. Agenţia de turism nu poate fi făcută răspunzătoare pentru astfel de situaţii ce nu pot fi depistate anterior plecării. Turistul îşi asumă riscurile de a-i fi refuzată intrarea şi de aceea este obligat să informeze agenţia asupra oricărui incident petrecut vreodată în afara graniţelor României, precum şi asupra oricărei tangenţe pe care o are cu statele în care are loc desfăşurarea pelerinajului.
• Minorii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii pentru a fi lăsaţi să iasă din ţară: să călătorească cu cel puţin un adult însoţitor; să aibă asupra lor acordul ambilor părinţi (sau al părintelui care nu-i însoţeşte) legalizat la notariat; adultul care-i însoţeşte, în cazul în care acesta nu este unul dintre părinţi, trebuie să aibă cazier judiciar pe care să-l prezinte la frontieră).
• Programul acţiunii poate fi modificat de către conducătorul de grup, ca ordine de desfăşurare sau se pot înlocui unele obiective sau hoteluri în funcţie de anumite situaţii speciale.
• Categoria hotelurilor şi a mijloacelor de transport este cea oficială pentru Macedonia.
• Copiii beneficiază de reducere pt. cazare în cameră cu doi adulţi.
• Distribuţia camerelor la hotel se face de către recepţia acestuia; problemele legate de amplasarea sau aspectul camerei se rezolva de către turist direct la recepţie, asistat de însoţitorul de grup.
• Pentru anumite facilităţi din hotel sau din cameră, hotelierul poate solicita taxe suplimentare (minibar/frigider, seif etc.); în momentul sosirii la hotel solicitaţi recepţionerului să vă informeze cu exactitate asupra lor.
• Aşezarea în autocar se face începând cu bancheta a doua, în ordinea înscrierilor.
• Pentru călătorie este necesar paşaportul valabil 6 luni de la data întoarcerii în ţară sau carte de identitate.
• În cazul în care călătorul doreste sa achite în lei, se percepe un comision de risc valutar de 2 % fata de cursul BNR din ziua în care se face încasarea.